Posa-Pianei.gr - Blog

Γενικά

Αξία μεταχειρισμένου αυτοκινητου και πως την υπολογίζουμε

posapianei_pm1jce

Περίπου 9 εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα πωλούνται στις ΗΠΑ κάθε τρίμηνο. Οι εταιρείες που παρακολουθούν τις πωλήσεις αυτές παρέχουν έναν ανεκτίμητο πόρο – λεπτομερείς πληροφορίες για το τι πωλεί και για πόσο. Αυτοί είναι οι αριθμοί που όποιος θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζει για να είναι σίγουρος ότι παίρνει μια καλή – ή τουλάχιστον δίκαιη – συμφωνία.

Παρακολουθεί χιλιάδες αγορές καινούργιων και μεταχειρισμένων αγορών αυτοκινήτων την εβδομάδα παρακολουθώντας τις πωλήσεις των καταναλωτών, τις δημοπρασίες χονδρικής όπου οι αντιπρόσωποι αγοράζουν και πωλούν οχήματα, τις πωλήσεις από τους ανεξάρτητους εμπόρους και τους αντιπροσώπους franchise και άλλες συναλλαγές. Η Εθνική Ένωση Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων είναι μια άλλη μεγάλη πηγή πληροφοριών για την τιμολόγηση και την αγορά, όπως είναι ο δημοφιλής χώρος αναθεώρησης αυτοκινήτων Edmunds. Η τιμολόγηση ποικίλλει ελαφρά μεταξύ των τριών εξ αυτών, δεδομένου ότι αντλούν διαφορετικά δεδομένα και χρησιμοποιούν διαφορετικούς αλγόριθμους για να καθορίσουν την αξία. Για παράδειγμα, το μετατρέψιμο PT Cruiser μετατρέψιμο στις 40.000 μίλιες μου εκτιμάται στα $ 8.507 για το Kelley Blue Book και $ 8.425 για την NADA, μια ασήμαντη τιμή διαφοράς μικρότερη από 1%, αλλά μια διαφορά παρ ‘όλα αυτά. (Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Πώς να πάρετε μια καλή προσφορά σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.)

Πρώτα χιλιόμετρα και κατάσταση

Με λίγα λόγια, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός μεταχειρισμένου οχήματος είναι οι διανυθέντες χιλιομετρικές αποστάσεις και η κατάσταση, με τις επιλογές, την τοποθεσία και το χρώμα να διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο.

«Όσο αυξάνεται η χιλιομετρία, το κάνει και φθορά», δήλωσε ο Alec Gutierrez, ανώτερος αναλυτής της Kelley. “Είναι αυτονόητο ότι ένας δυνητικός αγοραστής θα ήταν λιγότερο διατεθειμένος να πληρώσει το κορυφαίο δολάριο για 200.000 χιλιόμετρα αυτοκίνητο στίχους ένα με 30.000 μίλια.” Είταν PT Cruiser μου για να έχει 100.000 μίλια, η αξία του θα μειωθεί στα $ 6.730, σύμφωνα με Kelley. (Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Αγορές αυτοκινήτων: Νέες ή Μεταχειρισμένες;)

Η κατάσταση είναι πιο υποκειμενική από την απόσταση σε μίλια – κάποιος που πωλεί ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο χωρίς ατύχημα με γρατζουνιές και επιφανειακή σκουριά μπορεί να την περιγράψει ως “εξαιρετική”, ενώ οι περισσότεροι αγοραστές θα μπορούσαν να το αποκαλούν καλό στο μέσο όρο – αλλά είναι εξίσου σημαντικοί με το χιλιομέτρο στην αξιολόγηση της αξίας. “Παρόλο που η κατάσταση συνδέεται στενά με τα χιλιόμετρα, τα δύο δεν σχετίζονται άμεσα”, δήλωσε ο Gutierrez. “Ακόμη και ένα όχημα με χαμηλή απόσταση σε μίλια μπορεί να αντέξει περισσότερο από το δίκαιο μερίδιο της φθοράς του, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την αξία. Τα οχήματα με σχισμένα δερμάτινα καθίσματα, ηλεκτρονικό μηχάνημα που δεν λειτουργεί, γρατζουνιές ή χτυπήματα, ή άλλα παρόμοια θέματα δεν θα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα και έτσι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην αξία τους. ”

Η θέση ενός οχήματος μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ανάλογα με το συγκεκριμένο όχημα. Μεσαίες τιμές οικογενειακά sedans είναι δημοφιλείς παντού, αλλά πιο εξειδικευμένα οχήματα κάνουν καλύτερα σε ορισμένες περιοχές. Μετατρέψιμα και σπορ αυτοκίνητα διοικούν υψηλότερες τιμές κατά μήκος των ακτών και σε θερμότερα κλίματα, Gutierrez σημείωσε, ενώ τα τετράτροχα αυτοκίνητα και SUVs κάνουν καλύτερα στα βορειοανατολικά, Midwest και άλλες περιοχές που παίρνουν πολύ χιόνι. (Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Αυτοκίνητα που υποτιμούν την αξία των περισσότερων.)

Ορισμένες επιλογές αξίζουν περισσότερο από άλλες

“Οι επιλογές μπορούν πραγματικά να χτυπήσουν ή να χάσουν, αλλά μερικές που τείνουν να κρατούν καλύτερα από άλλες είναι οι πετρελαιοκινητήρες, η κίνηση σε όλους τους τροχούς και οι πανοραμικές οροφές φεγγαριών”, δήλωσε ο Gutierrez. Ο Philip Reed, ανώτερος συντάκτης συμβουλών καταναλωτών στην Edmunds, σημείωσε ότι ένα premium εργοστάσιο ηχητικό σύστημα και δερμάτινα καθίσματα θα προσθέσει επίσης αξία.

Στη συνέχεια, υπάρχουν λειτουργίες που επηρεάζουν μόνο την τιμή ενός οχήματος σε απουσία τους, όπως κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και κλειδαριές πόρτας. Αυτά είχαν αξιοσημείωτες επιλογές εδώ και δεκαετίες, αλλά έχουν γίνει πανταχού παρόντες.

Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων (ή αυτά που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως ο διπλός συμπλέκτης ή οι μεταβλητές συνεχούς μετάδοσης) υπάγονται επίσης στην κατηγορία αυτή, με μία προειδοποίηση. Τα χρησιμοποιημένα σπορ αυτοκίνητα, όπως το Nissan’s 370Z, είναι ικανά να αξίζουν περισσότερο με ένα χειροκίνητο κιβώτιο, επειδή οι αγοραστές τέτοιων αυτοκινήτων είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ευκολία για επιπλέον συμμετοχή του οδηγού.

Η προσαρμογή των αυτοκινήτων μπορεί να βλάψει την αξία

Οι επιλογές μετά τη διάθεση στην αγορά – όπως οι υπερμεγέθης τροχοί, τα στερεοφωνικά ηχεία ή οι πίσω σπόιλερ, σπάνια προσθέτουν αξία και μπορούν πραγματικά να την μειώσουν. Με τροποποιήσεις μετά την αγορά, “οι αγοραστές δεν ξέρουν πόσο καλά έγινε η δουλειά”, δήλωσε ο Reed. Επίσης, η εκδοχή του αυθεντικού ιδιοκτήτη της αρεσκείας αυτοκινήτου μπορεί να διαφέρει από το mainstream (δηλαδή: χάνετε τα καλύμματα των καθισμάτων από το ζέβρα, το ψεύτικο κουκούλα και το μαύρο μαύρο τζάμι αν θέλεις να πουλήσεις γρήγορα). (Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Οδηγός για αρχάριους αυτοκινήτων.)

Μια τελευταία ανάλυση: εξωτερικό χρώμα. Δεν έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τιμολόγηση, αλλά τα πιο κοινά χρώματα – μπλε, μεταλλικά γκρίζα και ασημένια – πωλούν ταχύτερα από τα πιο περιπετειώδη χρώματα όπως το καφέ, το πορτοκαλί ή το μωβ.

Η κατώτατη γραμμή

Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην αξία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, αλλά τα χιλιόμετρα και η κατάσταση είναι τα πιο σημαντικά. Μετά από αυτό, ζυγίζονται οι επιλογές, η θέση και το χρώμα. Οι κανόνες αυτοί δεν είναι απόλυτοι. αυτό που ισχύει για το σπορ αυτοκίνητο με χειροκίνητη αλλαγή μπορεί να μην ισχύει για το οικογενειακό φορτηγό. Ένα Corvette με ένα slushbox είναι λυπηρό – τουλάχιστον για έναν ενθουσιώδη αυτοκίνητο. Αλλά ένα minivan με ένα εγχειρίδιο (αυτά που υπάρχουν μέχρι σήμερα) είναι εξίσου άσκοπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top